Duże problemy z elektryką

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bossanova
    Classic
    • 2014
    • 1

Zamieszczone przez sadzik
    podjedzie kabanos zamówi 16 kiełbasek i obejdziemy się smakiem :diabelski_usmiech
    Będę czatował już od 21 :diabelski_usmiech

Mam złą wiadomość. Nie będzie w piątek OIII kombi na spocie w Kryspinowie. Dzisiaj dostałem wiadomość, że w piątek ktoś jedzie Octavką w podróż służbową i nie ma możliwości przyjazdu. :evil:
    Na spot zapraszam tak czy tak
  • lord11
    Classic
    • 2012
    • 6

Witam jest to samochód który świeżo kupiłem z Francji (a właściwie mam zamiar kupić) na razie wróciłem nim na kołach z Francji, aż tu nagle po paru dniach problem pojechałem na przegląd i na przeglądzie nie chciał odpalić i zaczął migać kluczyk (czyli imo) po długiej męczarni i zabawie z vagiem adoptowaniem rozpinaniem przewodów itp ruszyło.. i parę błędów znikło. Ale dalej jest kilka problemów i zastanawiam się dlaczego ten problem z immo powstał.
    a o to błędy:

silnik
    18057 Magistrala CAN ABS - brak sygnałuÛ
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    17978 Moduł sterujący zablokowany
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    18062 Tablica przyrządów - zapamiętane błędy
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

jak chodzi o silnik to pozostał tylko ten pierwszy błąd tych 2 pozbyłem się trochę szczęśliwie i dzięki temu normalnie chodzi. Nie mogę się połączyć z ABS ale abs się nie świeci.

komfort
    1336 Magistrala CAN moduł komfortu
    uszkodzenie
    1331 Moduł sterujący drzwi kierowcy-J386
    magistrala CAN brak sygnału
    1332 Moduł sterujący drzwi pasażera-J387
    1333 Moduł sterujący drzwi lewy tył-J388
    1334 Moduł sterujący drzwi prawy tył-J389

nie działa przede wszystkim drzwi kierowcy zaczynając od lampki przez czujnik otwarcia drzwi centralny zamek panel otwierania szyb itp. w drzwiach pasażerów działa wszystko i przy próbie zamknięcia drzwi od pasażera zamykają się 3 szt poza tymi kierowcy itp.

licznik

uszkodzenie - BŁĄD SPORADYCZNY
    magistrala CAN brak sygnału - BŁĄD SPORADYCZNY
    1330 Sterownik centralny funkcji komfort
    magistrala CAN brak sygnału - BŁĄD SPORADYCZNY

kto pomoże doradzi ???????

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

lord11, mówisz o O1 z silnikiem ALH?
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• lord11
        Classic
        • 2012
        • 6

tak dokładnie mam nawet w profilu wpisane. To jest wersja ambiente i teraz moje pytanie czy to możliwe żeby nie miała abs????bo nie widzę sterownika abs tak jakby była tylko pompa hamulcowa i end.

Komentarz

• krzynol
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 11012
          • Superb II combi (3T5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

masz gdzieś zafałszowaną magistralę
          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
          poprzednie modele:
          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• lord11
            Classic
            • 2012
            • 6

co rozumiesz przez zafałszowaną magistrale i jak to rozwiązać?

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 11012
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

któryś sterownik "smieci" po magistrali i powoduje zakłócenia w działaniu pozostałych
              to tak na pierwszy rzut oka, bo raczej trudno przypuszczać, że wszystkie sterowniki się zepsuły
              w O1 jest taka starsza magistrala CAN, a gateway jest zintegrowany z licznikiem
              odpinaj sterowniki po kolei i zobacz czy się nie poprawi
              albo licznik się uszkodził, na co by błąd immo wskazywał, albo sterownik/wiązka drzwi kierowcy do sprawdzenia
              poprzednie modele:

Komentarz

• lord11
                Classic
                • 2012
                • 6

drzwi już rozebrane płytka zamka na drobne (myślałem że brak sygnalizacji na liczniku że drzwi otwarte ma wpływ mikro ale on jest sprawny), wiec po znalezieniu jednego uszkodzonego przewodu zaczęła chodzić strona kierowcy.W tym że jak chce od strony kierowcy otworzyć okno pasażera to niestety nie działa.
                Centralny też nie działa w drzwiach kierowcy. wiec albo ten moduł w drzwiach walnął, (zapewne ciężko będzie go przetestować chyba że ktoś ma jakiś schemat?) albo któraś z rzeczy którą ty opisałeś.

[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 20:59 ]
                no i racja po twojej stronie wszystko płynniej działa po wypięciu modułu w drzwiach kierowcy tego z silnikiem podnoszenia szyby. Teraz pytanie są do tego jakieś schematy aby to posprawdzać, albo dobry sposób sprawdzenia że to na pewno to a nie jednak np moduł komfortu uszkodzona jakaś sekcja itp

Komentarz

• krzynol
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 11012
                  • Superb II combi (3T5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

sterownik drzwi kierowcy? wątpię, aczkolwiek nie jest to nierealne
                  sprawdź dobrze całąwiązkę w/do drzwi kierowcy, to znana przypadłość w O1, że gniją
                  poprzednie modele:

Komentarz

• lord11
                    Classic
                    • 2012
                    • 6

wiązka rozebrana sprawdzona masy również, błędy znikają przy odpięciu tego modułu w drzwiach kierowcy, wszystkie z licznika i modułu komfortu itp zostaje jedynie ten błąd wtedy z abs w silniku ale to z tego względu że tam nie ma abs (z tego co widzę więc dziwi mnie ten błąd). Dlatego teraz mam pytanie czy muszę szukać tego sterownika z identycznym numerem czy nie? ten komputer w jakiś sposób się programuje? oraz czy jest możliwość że moduł komfortu ten przy liczniku ma np uszkodzenie tylko jakiegoś elementu sekcji że robi błąd tylko przy wpiętych drzwiach kierowcy??

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 11012
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

trudno powiedzieć, czy to jest uszkodzenia modułu konfortu
                      chociaż już trafiłem na uszkodzone moduły komfortu
                      sterowniki jak najbardziej takie same szukaj
                      a ABS to każda O1 miała, chyba....
                      poprzednie modele:

Komentarz

• lord11
                        Classic
                        • 2012
                        • 6

abs jeśli by był to nie mam odpowiedniej ikonki na liczniku nawet przy testach vagiem takiej nie mam przy kołach mam czujniki zużycia okładzin ale od abs nie widzę i pompy również nie widzę. Jak sprawdzić na 100% czy w niej powinien być abs? czy ktoś czegoś nie odwalił. W klapie bagażnika nie mam tej kartki z kodami jedynie numer vin ale to po nim wiem że to wersja ambiente.

Czyli zostaje mi szukanie i wymiana aby zobaczyć czy to na pewno to.

[ Dodano: Czw 18 Paź, 12 16:19 ]
                        więc tak sprawdziłem jeszcze raz przejścia przewodów są na 100% dobre sprawdziłem zasilania i masy oki.
                        Następnie sprawdziłem w blokach dane odłączając po kolei wtyczki cały czas nie wykrywane były i wyrzucało błędy pozostałych drzwi dopiero wyjęcie wtyczki przy module tym z silniczkiem daje efekt że nie rzuca błędów ale drzwi oczywiście dalej nie wykrywane.
                        Odpiąłem po kolei lusterka zamek lampkę w drzwiach itp itd.

teraz moje pytanko jest na temat tego modułu a mianowicie:
                        1. Każdy z tych modułów ma na tej kartce inne numery, nie posiada żadnych nabitych a jedynie silniczek szyby ma numery, na co patrzeć dokupując ten moduł..dzwoniłem po allegro szrotach numer zawsze inny jest
                        2. Próbowałem podłączyć moduł z innym numerem ale on wtedy nie okazuje oznak życia, więc jak go zaprogramować, zaadoptować itp???

[ Dodano: Pon 22 Paź, 12 20:50 ]
                        roblem z elektryką drzwi rozwiązany dzięki koledze endru, który mnie naprowadził.
                        Problemem całej sytuacji był założony przez poprzedniego właściciela sterownik drzwi i mój zestaw składał się z:

drzwi kierowcy numer: 1U4959801B --> i tu jest pies pogrzebany. Powinien być z literką D na końcu.
                        drzwi pasażera numer: 1U4959802D
                        drzwi tylne: 1U0959811D
                        drzwi tylne: 1U0959812D
                        centrala (moduł komfortu): 1C0959799

przy złym sterowniku działały funkcje częściowo a mianowicie działało wszystko w drzwiach kierowcy ale nie przekazywało na inne drzwi. Nie było komunikacji z modułem komfortu itp.

Komentarz

Pracuję...